Rechtbank adviezen
Er kan een moment komen dat jij en je ex-partner tegenover elkaar komen te staan in de rechtbank. Ten eerste is dit enorm vervelend, maar ook erg onnodig. Daarom is het van belang dat je goed voorbereid de rechtbank in stapt en de kans op een gunstige uitspraak zo groot mogelijk maakt. Ervan uitgaande dat jij als ouder de belangen van de kinderen voorop stelt.
1. Kom op tijd!
Het kan altijd voorkomen dat er een trein uitvalt of dat je plotseling in de file komt te staan, hier heb je geen invloed op. Maar op tijd komen geeft niet alleen het signaal af dat je het serieus neemt, ook kan je deze tijd gebruiken om even tot rust te komen en nog even goed de tactiek door te nemen en jezelf te herinneren aan de belangen. Ook vinden veel advocaten het fijn om nog het een en ander voor te bespreken.
2. Zeg gedag.
Ik heb ooit het advies gekregen om mijn ex-partner en haar advocaat te groeten als ik daar de kans voor zou krijgen. Het toont volwassenheid en je laat ermee zien dat je uit een bepaalde strijd blijft. En je weet nooit wie er meekijkt.
3. Kleed je netjes, volwassen.
Hiermee wordt niet bedoeld dat je in een maatpak moet komen, maar kleding maakt wel de man (en vrouw) en kan enorm bijdragen aan het beeld wat de rechters over je zullen hebben. Het kunnen de details zijn wat het verschil maakt.
4. Niet onderbreken maar schrijven.
Ben je het ergens niet mee eens wat er gezegd wordt, schrijf dit op. Vaak wil je reageren uit emotie, diezelfde emotie is vaak ook net zo snel weer weg als dat hij kwam als je beseft wat de motieven zijn van je ex. Ga niet lopen schreeuwen, zuchten of allerlei gebaren maken.
5. Kort maar krachtig.
Vaak willen we alles uitgebreid uitleggen. Hoe korter en duidelijker hoe beter. Laat je advocaat maar lang aan het woord. Wees beleefd en helder in je antwoorden.
6. Toegeven van fouten is een teken van kracht.
Je zult beschuldigingen naar je hoofd krijgen, niemand is perfect en ieder mens maakt fouten. Het gaat er wel om dat mensen leren van hun fouten en groeien. Zeker als je vader of moeder bent. Het toegeven van een fout getuigt van volwassenheid en reflectie. En deze kwaliteiten zullen in je voordeel werken.
8. Maak geen verwijten naar je ex-partner.
Doe niet mee met het modder gooien. De feiten zullen uiteindelijk voor zichzelf spreken. En zijn of haar houding tegenover jou zullen de rechters ook opvallen. Onthoud jij zit daar voor je kinderen en je tegenwerkende ex zit daar voor zichzelf.
9. Communiceren? Ja graag!
Hoe je het ook wendt of keert, ouders horen te communiceren. Dit besef jij en daarom wil jij niets liever dan werken aan de communicatie. Soms wil de rechter de zitting schorsen zodat ouders een poging krijgen om samen tot een oplossing te komen. Zodat ouders zelf de regie kunnen behouden. Deze kans grijp jij natuurlijk met beide handen aan.
10. Houd je hoofd cool.
Het kan zijn dat de rechter wilt zien hoe je reageert op bepaalde uitlatingen. Blijf je kalm en respectvol of spring je uit je plaat? Want als jij nu al laat zien dat je het niet kan opbrengen om je rust te bewaren. Dan is de kans groot dat je dat ook niet gaat lukken buiten de deuren van de rechtbank.
Rechters zien dagelijks vele ouders die tegenover elkaar staan in de rechtbank. Ze horen de meest vreselijkste beschuldigingen die je maar kunt bedenken. Ik ben van mening dat ze puur kijken naar wie er tegenover hen zit. Vaak woont het kind bij moeder, en als de vader hevig is verwikkeld in de strijd, heeft hij dan vaak het nakijken. Niet omdat hij vader is of een man, maar omdat twee vechtende ouders even uit elkaar gehaald moeten worden in het belang van het kind. Zorg ervoor dat je niet meedoet aan de strijd die jouw ex-partner creëert, maar juist de belangen van jullie kind voorop stelt. Wordt gezien als een “veilige” ouder. Ongeacht of je nu vader of moeder bent.
Ik zelf heb beide kanten meegemaakt. Ik wou de rechter overtuigen hoe gemeen en slecht mijn ex-partner was. En wat ze mij wel niet allemaal had aangedaan. Onbewust was ik bezig met mijzelf en mijn eigen emoties en de belangen van onze dochter kwamen daardoor dus op de tweede plaats, waardoor ik steeds het nakijken had. Vanaf het moment dat ik de strijdbijl had begraven, zijn de uitspraken in ons voordeel.
Onthoud goed dat een tegenwerkende ouder:
- Constant blijft hangen in het verleden.
- Niet geïnteresseerd is in oplossingen.
- Niets positiefs over jou te melden heeft.
- Feiten zal verdraaien en zelfs zal liegen.
Een meewerkende ouder:
- Kijkt naar de toekomst en neemt daarin niet alleen zichzelf maar ook zijn kinderen en ex-partner in mee.
- Wilt problemen oplossen en zet zich daar ook voor in.
- Geen negatief woord spreekt over de andere ouder.
- Toont alleen maar aantoonbare feiten en zal zich niet verlagen tot het verspreiden van lasterpraatjes.
Onthoud deze bovenstaande punten goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Verrassingen kunnen namelijk leiden tot een bepaalde reactie waar je op afgerekend kan worden. Ook is het erg belangrijk dat je je laat bijstaan door een oprechte advocaat met de nodige ervaring op het gebied van deze complexe familie rechtszittingen. En een advocaat die jou adviseert in het belang van het kind. Je wilt geen advocaat die jouw emotie misbruikt in zijn of haar eigen belang.
Wil je meer informatie of wil je in contact komen met een betaalbare top advocaat neem dan even contact met mij op.
“Verandering begint bij jezelf”