DWV aanmeld formulier

Written By :

Asher Pinas

We hebben allemaal weleens iets over iemand doorgegeven of verslag uitgebracht over de een tegen de ander. “Ik zag je ex met een ander in de stad” of “ik zag op facebook dat hij of zij weer een relatie heeft”. Maar de meeste van ons gaan uiteindelijk door met hun leven op zoek naar geluk en streven naar het ervaren van een goede kwaliteit van het leven. Narcisten niet! Die denken daar anders over en maken dan ook handig gebruik van hun Flying monkeys.

Velen hebben wellicht weleens gehoord van de term ‘Flying monkeys’. Voor degenen die niet bekend zijn met deze term, zal ik het kort uitleggen. Flying monkeys, letterlijk vertaald als ‘vliegende apen’, zijn mensen die fungeren als dienaren, verslag doen en onderzoek verrichten voor een narcist. Deze personen kunnen afkomstig zijn uit het netwerk van de narcist zelf, maar ook uit de vrienden- en familiekring van het slachtoffer. Ze zijn op de een of andere manier gemanipuleerd door de narcist, vaak door zichzelf in de slachtofferrol te plaatsen en op die manier sympathie op te wekken. Het kan ook zijn dat deze personen al tegen je waren en dit als een kans zien jou dwars te zitten of in een kwaad daglicht te zetten. Ook zijn het vaak individuen die wanhopig op zoek zijn naar erkenning of het zijn zelf narcisten. Wat iemand zijn beweegredenen ook zijn om de rol van Flying monkey aan te nemen, het blijft een laffe lage daad. Het kan ook een pijnlijk besef zijn wanneer je ontdekt dat iemand uit je eigen netwerk al die tijd heeft samengewerkt of is gaan samenwerken met de narcist.

Waarom

Narcisten zijn niet in staat om op een gezonde manier met hun emoties om te gaan omdat ze in hun jeugd een tweede identiteit hebben moeten creëren om te overleven. Hierdoor hebben ze ook nooit geleerd om op een gezonde manier te hechten of los te laten. Het is belangrijk om loslaten niet te verwarren met het idee dat ze nog steeds van je houden, want dat is een misvatting. Ze willen simpelweg niet dat jij verdergaat en gelukkig bent omdat zij zelf niet in staat zijn om verder te gaan en vrede te vinden na het beëindigen van een liefdes- of vriendschapsrelatie. Narcisten blijven vaak jarenlang, zo niet hun hele leven, boos op mensen. Ze gunnen jou geen betere toekomst, omdat ze zelf niet kunnen groeien en de relatie niet op een gezonde manier hebben kunnen afsluiten. Het vermogen om te accepteren en te reflecteren is daarom essentieel om iets af te sluiten en verder te gaan in het leven. Helaas ontbreekt dit vermogen bij narcisten, en daarom dragen ze voortdurend negatieve gevoelens met zich mee.

Om op de hoogte te blijven van het slachtoffer schakelen narcisten vaak de hulp in van ‘Flying monkeys’. Omdat ze willen weten wat je doet, met wie, ben je doorgegaan met je leven, ben je gelukkig en ben je hersteld van hun misbruik? Deze Flying monkeys kunnen handelen uit medelijden met de narcist om hem of haar gerust te stellen, maar het kan ook gebeuren uit goede bedoelingen richting, tegenover, naar de narcist. Wat de reden ook is, narcisten maken gebruik van deze strategie om uit de schijnwerpers te blijven. Mocht een Flying monkey betrapt of ontmaskerd worden, dan kunnen narcisten dit altijd ontkennen. Het ontkennen is hun tweede natuur en daar hebben ze dan ook geen enkele moeite mee. De narcist is van nature laf, maar zeker niet te onderschatten omdat ze al gedwongen op jonge leeftijd trucs en manipulatietechnieken hebben ontwikkeld om te overleven en de waarheid iets is dat hun verzonnen wereld kan laten instorten.

En wat doen de Flying monkeys?

Nu komen de ‘Flying monkeys’ in het spel om verslag uit te brengen aan de narcist. Hun taken variëren, van het observeren of je al een nieuwe partner hebt tot het aanspreken van bepaalde punten die meestal in het belang van de narcist zijn. In sommige gevallen kunnen deze ‘Flying monkeys’ zelfs agressief en intimiderend zijn, waarbij ze het slachtoffer beschuldigen of confronteren met bepaalde feiten. In deze tijd is het voor ‘Flying monkeys’ eenvoudiger om hun werk te doen. Met een simpel appje of het doorsturen van een foto kunnen ze direct rapporteren aan de narcist. Bovendien maakt het gebruik van sociale media het voor bijna iedereen mogelijk om toegang te krijgen tot het leven van anderen.

Eigen ervaring

Ik ben helaas meerdere keren geconfronteerd met de aanwezigheid van deze ‘Flying monkeys’. In mijn geval had dit voornamelijk te maken met controle en het onvermogen om los te laten, althans, dat is mijn interpretatie. Zo wist een ex toevallig op de dag dat ik afscheid nam van mijn voormalige werkgever niet alleen dat ik was gestopt, maar had ze ook deels kennis van de situatie op het werk. Narcisten hebben over het algemeen een negatieve kijk op zaken en zullen de verkregen informatie vaak proberen om te draaien in iets negatiefs om zichzelf moed en vertrouwen in te spreken. Ze willen graag bevestigd worden in hun overtuiging dat het probleem bij anderen ligt. Natuurlijk berust dit niet op de waarheid, en daarom is de euforie van korte duur. Je kunt het vergelijken met de tijdelijke roes van drugs, die na uitwerking de verslaafde dwingt op zoek te gaan naar nieuwe middelen. Hetzelfde geldt voor narcisten. Helaas bleef het niet bij dit incident. Ik werd meerdere keren lastiggevallen via sociale media, er werden nep accounts aangemaakt die mij vreemde vragen stelden, en toen ik aangaf hier niet van gediend te zijn, werden de accounts de volgende dag verwijderd. Bovendien ben ik beschuldigend aangesproken voor het gedrag van mijn ex door haar familieleden, werden er foto’s gemaakt van mijn vriendin en werd ze aangesproken om niet met mij een relatie aan te gaan door een familielid van mijn ex.

Sinds ik mezelf verdiept heb in narcisme en persoonlijkheidsstoornissen, kan ik het gedrag beter plaatsen en neem ik het niet meer persoonlijk. Iemand die slechts één kant van het verhaal wil horen of in staat is om anderen lastig te vallen is niet op zoek naar de waarheid of een positieve oplossing, maar zoekt een zondebok om hun eigen emoties en frustraties op af te reageren. En als je in staat bent om op zo een manier gemanipuleerd te worden, vertoon je eigenlijk het gewenste niveau voor een narcist.

Ik heb een belangrijke stap gezet, al zeg ik het zelf. Ik heb namelijk alle bedreigingen en het verbale geweld opgenomen. Doordat mijn ex hiervan op de hoogte is, zal ze wel vier keer nadenken voordat ze haar ‘Flying monkeys’ op mij afstuurt, en als er dan toch een moment voordoet dat er contact is worden de Flying monkeys zo geprogrammeerd dat ze niet in gesprek mogen gaan met me en het blijft bij eenzijdige beschuldigingen. De reden dat ik opnames heb gemaakt is dat ik niet onbekend ben met valse beschuldigingen en weet hoeveel schade deze kunnen aanrichten in iemand zijn of haar leven. Ik ben niet gaan opnemen om iemand in de val te lokken maar puur uit zelfbescherming en dat is in mijn geval gelukt. De opnamen spreken namelijk alles tegen wat er wordt beweerd. Je weet nooit wat je kan verwachten van narcisten, ze zijn sluw en kunnen manipulatieve trucs uithalen. Ik heb zelf meegemaakt dat ze zielig gaan doen en drama creëren om hulpverleners ervan te overtuigen dat mijn thuissituatie verschrikkelijk is. Ze verzinnen zonder enige schaamte schokkende verhalen, en veel mensen denken dan automatisch dat er wel iets van waarheid in moet zitten. Je weet wel, waar rook is, is vuur. Maar uiteindelijk komt vaak de conclusie dat de situatie eigenlijk veilig en gezond is. Ondertussen hebben die narcisten al op een slinkse manier de nodige informatie verkregen en hebben de hulpverleners zich niets wetend laten inzetten als Flying monkeys van de narcist. Ze zijn echt meesters in het manipuleren van anderen. Ik heb geaccepteerd dat dit niet zomaar zal stoppen, maar ik heb het wel kunnen beperken. Ergens heb ik de hoop dat ze iemand ontmoeten waar ze hun tijd en aandacht aan kunnen besteden die zoveel voor hen betekent dat ze simpelweg geen tijd hebben om uit te zoeken wat een ex doet, waar en met wie. Tot die tijd zal ik accepteren dat ze zo nu en dan proberen een kijkje te nemen in mijn leven.

Kortom

Als empathisch persoon ga je vaak uit van het beste in mensen en kan je bepaalde acties en gedragingen niet zien aankomen. Dat is begrijpelijk en het siert je als persoon. Het is echter belangrijk om duidelijke grenzen te stellen wanneer je vermoedt dat iemand mogelijk niet te vertrouwen is. Als jullie gezamenlijke vrienden hebben, is het wellicht niet nodig om die vriendschappen te beëindigen, maar het is wel verstandig om in het begin alert te zijn op hun gedrag en te kijken of ze jou niet uithoren en informatie doorspelen. Je wilt natuurlijk ook niet achterdochtig worden en niemand meer vertrouwen, daarom is eerlijkheid en openheid belangrijk. Als je nog gevoelens hebt, wees daar dan eerlijk over. Wees trots dat je oprechte gevoelens kunt ervaren. Benadruk echter ook dat de situatie beter is geworden en dat je graag je leven weer wilt oppakken en vooruit wilt gaan zonder jezelf als slachtoffer te zien en constant te leven in het verleden.

Deze eerlijkheid wordt door anderen gezien als kracht en openheid, en ze zullen daarom twee keer nadenken voordat ze zich laten gebruiken als ‘Flying monkey’ door de narcist. Als je nog steeds twijfelt of gezamenlijke vrienden mogelijk privé gevoelige informatie doorspelen, deel dan iets wat alleen zij weten. Als die informatie bij de narcist terechtkomt, weet je uit welke hoek het komt. Ik raad je ook aan om vooruit te gaan, aangezien het erg vermoeiend is om met mensen op te trekken die constant in het verleden blijven hangen of je steeds terugtrekken naar het verleden. Je zult vanzelf merken als jullie niet meer op hetzelfde energieniveau zitten.

Chat openen
1
Scan de code
De Wijze Vaders chat
Welkom op De Wijze Vaders.

Kan ik je ergens mee helpen?