Wie is Miranda?

Written By :

Miranda Dilernee

Foto: Nicole Schmidt -https://www.puurnicolefotografie.nl

Bestel nu dit prachtige boek van Miranda

Wat een eer, deze introductie op de mooie website van Asher!
Ik ben Miranda Dilernee, 51 jaar oud en ervaringsdeskundige op het gebied van o.a. narcisme. Vooral over narcisme heb ik de laatste jaren veel gelezen en over geleerd. Ik ben opgegroeid met een moeder die een aantal narcistische kenmerken vertoonde. Over al mijn ervaringen en ontwikkelingen heb ik een boek geschreven: Liefdeloos.
De relatie met mijn moeder is al ergens in de baarmoeder misgegaan, waardoor we na mijn geboorte nooit de klik met elkaar hebben gevonden. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten en in de slachtofferrol te kruipen ben ik gaan nadenken wat ik met mijn ervaringen en haar gedrag kon doen. Het schrijven van het boek heeft me op de eerste plaats heel erg geholpen om het allemaal te kunnen verwerken, maar vooral heeft het me een doel gegeven. Met mijn verhaal kan ik andere mensen helpen. Mensen die ook met een narcistisch persoon in hun leven te maken hebben en zich hier nog niet bewust van zijn, maar het gedrag wel herkennen, weten vaak niet hoe ze uit hun ongelukkige relatie (ouder, partner, kind, vriendin, collega, buur) kunnen stappen. Door mijn boek voelt een slachtoffer van narcistisch misbruik zich erkend en beseft dat hij of zij niet de enige is die dit ervaart. En vooral dat het helemaal níet aan jezelf ligt.

Daar vind je ook het raakvlak tussen mij en Asher: we willen allebei mensen helpen, (h)erkenning bieden en mensen helpen inzien hoe ze verder kunnen gaan ná het narcistisch misbruik. Ook begrijpen we beiden hóe een narcist denkt, waardoor je ze vaak net een stapje voor kunt zijn. Ik merk dat ik in mijn omgang met narcisten soms een uitdaging zie en omdat ik nog iedere dag bij leer over narcisme probeer ik af en toe wat experimentjes uit bij de narcisten in mijn leven. Natuurlijk is niet ieder gedrag te wijten aan narcisme, maar de combinatie van gedrag en handelingen die volgen (of die al langdurig plaatsvinden) wijzen wel op narcisme.

Hoewel je in de media veel leest over mannelijke narcisten, zijn er net zo veel vrouwelijke narcisten. Hoewel vrouwen wat gewiekster zijn dan mannen, zijn er zeker overeenkomsten in hun gedrag. Zoals zich niet kunnen inleven in de ander en de narcist zal altijd alles doen om er zelf beter van te worden. Als je weet dat een narcist van nature een heel onzeker persoon is en alles wat hij of zij doet en zegt vanuit deze enorme onzekerheid getriggerd wordt, dan heb je al heel veel gewonnen. Een narcist bedoelt het namelijk niet persoonlijk, maar het is altijd gespiegeld vanuit zichzelf. De narcist projecteert zijn of haar eigen gevoelens en onzekerheden op de ander. Het komt er dus op neer dat een narcist een sterk persoon naast zich wil hebben staan, een sterk empathisch persoon. Want zelf schaamt de narcist zich om zich kwetsbaar op te stellen, dat is zwak. En het laatste wat de narcist wil is laf zijn.

Op het boek Liefdeloos heb ik mooie reacties gekregen, voornamelijk van vrouwen, maar óók van mannen! Dat vond ik geweldig, dat mannen zich kwetsbaar durfden op te stellen. Hoewel het voor vrouwen normaal is om over hun gevoelens te praten, ligt dat voor mannen toch wat moeilijker. Een soort schaamte dat hun dit is overkomen, zo lijkt het. Het kan echter iedereen overkomen: man of vrouw. Narcisten zijn er immers in alle soorten en maten. Het overkomt juist de empathische mensen, juist omdat ze zich zo goed kunnen inleven in de narcist. Wie wil niet de ander helpen? Juist, de zorgzame persoon in de relatie. De narcist beslist niet.

Daarom spreekt Asher’s verhaal mij zo aan: hij richt zich juist op de vaders die slachtoffer zijn van narcistisch misbruik door de vrouw. Hij heeft hier zelf ook ervaring mee en net als ik wil hij met zijn ervaringen andere vaders (en moeders), maar vooral de kinderen, in het scheidingsproces helpen. Met deze schitterende website heeft hij al een mooie start gemaakt en ik hoop met hem een mooie samenwerking te kunnen starten.

Met vriendelijke groet,

Miranda Dilernee

Chat openen
1
Scan de code
De Wijze Vaders chat
Welkom op De Wijze Vaders.

Kan ik je ergens mee helpen?